top of page
20 de febrer de 2021
Església de Sant Miquel del Pla de Tarragona
Josquin,
pater musicorum

Josquin, pater musicorum

nom josquin millor.gif
nom%2520josquin_edited_edited.png

L’any 2021 se celebren els 500 anys de la mort de Josquin Des Prez. La potència artística d’aquest compositor fou tal que a pocs anys de la seva mort ja se’l considerava com el pare de la música (patrem musicorum 1 ).

Josquini quoniam cantus frifolabitis illos,
Quos Deus auscultans coelum monstrabit apertum. Missa super voces Musarum, lassaque far mi, Missa super sextum, Fortunam, missaque musque, Missaque de Domina, sine nomine, Duxque Ferrarie. Partibus in senis cantabitur illa Beata, Huc me sidereo, se congé, Praeter, et illud Compositum Miserere, Duca rogitante Ferrara.

En aquests versos de T. Folengo (s.XVI) se citen algunes de les obres que Josquin va escriure en la seva estada a Ferrara, sota la protecció del Duc Ercole d’Este. És aquest període el que centra la proposta de l’Ensemble O Vos Omnes per a la celebració del 500 aniversari de la mort del cèlebre Iosquinus de Pratis.

| 1. “Floruit tunc etiam Iosquinus de Pratis, qui vere pater Musicorum dici potest, cui multum est attribuendum: antecellit enim multis in subtilitate & suavitate, sed in compositione nudior, hoc est, quamvis in inveniendis fugis est acutissimus, utitur tamen multis pausis.” De Practica musica de Hermann Finck (Wittenberg, 1556)

L’Ensemble O Vos Omnes proposa recuperar la majestuositat d’aquest moment històric en què coincidí una de les capelles més potents d’Europa amb el compositor més gran del moment.

Josquin Desprez

Missa Hercules Dux Ferrarie

Miserere
Virgo salutiferi

Cor a capella

Xavier Pastrana, director

bottom of page